Even (hernieuwd) kennismaken: mijn naam is Kees Driesprong.
In 2003 was ik, samen met Cor Roodsant (toen voorzitter van Barend Fox) en Hans van der Sluijs, medeoprichter van de Stichting Shantyfestival Rotterdam. Van het mede oprichtende koor Shantykoor Rotterdam, was ik destijds voorzitter.
Nu in 2024 ben ik weer medebestuurslid geworden van de Stichting Shantyfestival Rotterdam. Tevens ben ik momenteel voorzitter van ShantyNederland en wij vertegenwoordigen +/- 350 shantykoren met 12.000 zangers en zangeressen en behartigen wij hun belangen binnen de hele korensector in Nederland.
Na een jarenlange procedure hebben we (ShantyNederland) bereikt dat het zingen van shanties is bijgeschreven in 2018 op de Immateriële Culturele Erfgoedlijst van Nederland zoals geïnitieerd door Unesco.
Met de pet op van voorzitter van ShantyNederland kan ik het volgende zeggen: Hoe meer festivals er zijn, des te meer dat het zingen van shanties voor een breed publiek toegankelijker en bekend wordt.
Dit zal zeker bijdragen aan ons gemaakte erfgoed zorgplan dat shanties zingen ook de nieuwe generaties zal blijven aanspreken en het daardoor blijft voortbestaan.
Het bestuur van ShantyNederland draagt de Stichting Shantyfestival Rotterdam een zeer warm hart toe en beveelt ze zeer sterk aan om de volgende redenen:
- Er komt een breed internationaal publiek
- Er komen mensen van allochtone afkomst uit Rotterdam
- Er worden activiteiten voor kinderen georganiseerd
- Er is een jeugd shantykoor aanwezig
- Er komen gemiddeld meer dan 30 koren naar Rotterdam
- ShantyNederland heeft meerdere workshops tijdens het festival gegeven om te komen tot vernieuwing, verjonging en kwaliteitsverbeteringen.
Al met al hopen wij van ShantyNederland en ik nu ook als medebestuurslid van de Stichting Shantyfestival Rotterdam dat dit festival doorgang kan blijven vinden en de organisatie hiervan op financiële steun van culturele fondsen kan blijven rekenen.
Kees Driesprong