Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Voortvarend werd van wal gestoken en dat er een breed draagvlak was bleek uit de getoonde interesse. Op zich niet vreemd, gezien de verbondenheid met het water en de nautische achtergronden van veel inwoners van Werkendam. Vrijwel vanaf het begin telde het koor ongeveer 70 leden, een aantal gelijk aan het huidige. Vanaf de afvaart waren er ook vrouwen welkom in het koor. De oprichters moeten gedacht hebben “hij die zijn vrouw meeneemt komt nooit te laat thuis”.

Wat is nu een shanty en wanneer worden de liederen het mooist gezongen. De shanty is een arbeidslied en was gebonden aan bepaalde werkzaamheden of handelingen en dienden coördinerend voor de gezamenlijke verrichte , ritmisch verlopende, fysieke arbeid aan boord van een schip en de man die de orders uitzingt en de rest die antwoord. Er zijn verschillende soorten shanties. Haalshanty-hijsen van de zeilen, Gangspilshanty- anker opdraaien, Ballastshanty -ballast aan boord brengen, Pompshanty- water uit het ruim pompen, Forebitters -vrijetijdsliedjes. De forebitters waren meestal protestliederen op de slechte werkomstandigheden en de tirannie van de kapitein, stuurman en de bootsman.

De shanties zijn het allermooist als ze life gezongen worden, en het koor door zijn consumptiebonnen heen is met een enthousiast meezingend publiek. Shantykoor de Biesbosch heeft zich ontwikkeld tot een muziekgezelschap van allure. Tijdens het bezoek aan onze site wensen wij u veel plezier.