De totstandkoming van het Shantyfestival Rotterdam

Sinds 2003 organiseert onze Stichting het Internationaal Shantyfestival Rotterdam. In deze stichting nemen deel de verenigingen ‘Shantykoor Rotterdam’ en ‘Shantykoor Barend Fox’. De eerste is het oudste shantykoor uit Rotterdam en de laatste is voortgekomen uit de Rotterdamse Brandweer.

Vanaf 2003 is er elk jaar, met uitzondering van 2020, een festival georganiseerd. De Stichting kan spreken van een succesvolle formule die eerst bestond uit het organiseren van het festival op podia rondom de Oude Haven en later rond de Wijnhaven en Leuvehaven te Rotterdam.
Door de steeds meer toenemende bebouwing bij de Oude Haven is er vanaf 2013 uitgeweken naar de Leuvehaven en daaromheen. Rond de Leuvehaven is een aantal podia buiten opgesteld met enige bescherming tegen weersinvloeden. De grote festivaltent op Plein 1940 (aan de kop van de Leuvehaven), die plaats biedt aan tenminste 600 gasten, fungeert als hoofdlocatie. Hier is een groot podium waar de geluidskwaliteit en de belichting optimaal kunnen worden uitgeregeld. De Oude Haven als locatie was leuk, maar bij de Leuvehaven is er meer ruimte. Bieden de schepen van het Maritiem Museum een uniek maritiem uitzicht (zeker wanneer aangevuld met historische plat- en rondbodems van de betreffende vereniging) en is de verbondenheid met de Wereldhavendagen aan de andere kant van de Erasmusbrug veel hechter en duidelijker.

Het tot stand komen van het festival is mogelijk door de medewerking van ongeveer 100 vrijwilligers. Zij richten de festivaltent in, zorgen voor de stroomvoorziening, het sanitair, de barbezetting, de begeleiding van koren, bewaking en beveiliging en voor nog vele andere zaken. Door middel van werkgroepen worden de diverse taken verdeeld en georganiseerd. De opbouw, afbouw en het festival zelf nemen 6 dagen in beslag en vraagt veel van onze vrijwilligers, maar desalniettemin kunnen we elk jaar weer op ze rekenen.
Het bestuur van de Stichting Shantyfestival Rotterdam bestaat uit 6 personen. Dit bestuur wordt bijgestaan een aantal adviseurs en door de eerder genoemde werkgroepen.
In 2021 wordt het festival voor de 18e keer georganiseerd. Dankzij de steun van een groot aantal bekende (cultuur-) fondsen en plaatselijke organisaties zoals Rotterdam Festivals en diverse sponsors zoals Akomar, Driesprong BV, Rommerts Shipdesign, en vele andere. Ook zien de grotere onder hen hun namen terug op de website, flyers en posters en vlaggen in de buurt van de festivaltent.

Door het toenemende succes van ons festival komen koren en groepen uit heel het land en ver daarbuiten graag naar Rotterdam. Voor de deelnemende koren en de bezoekers zijn deze dagen een groot feest.
Als organisator proberen wij de werkliederen van weleer te behouden en voor ons nageslacht te bewaren. Door de opzet van ons shantyfestival en de hoge kwaliteitseisen hopen we hieraan te voldoen. Rotterdam is de enige grote stad waar een jaarlijks shantyfestival wordt gehouden.
Mede door de financiële steun van onze sponsors kunnen we tot op heden de toegang gratis houden.
Wij nodigen u van harte uit ons (uitgebreid) te komen bezoeken, de unieke sfeer te komen proeven en de gezelligheid te komen beleven. Kortom, we verheugen ons op uw komst. Dus graag tot september 2021!!

Stichting Shantyfestival Rotterdam.