17e Internationaal Shantyfestival Rotterdam

17e Internationaal Shantyfestival Rotterdam

6 t/m 8 september

2019

17e Internationaal Shantyfestival Rotterdam 2019

sailboat

Van 6 t/m 8 september 2019 organiseert de Stichting Shantyfestival Rotterdam voor de 17e achtereenvolgende keer het Internationaal Shantyfestival Rotterdam. We kunnen dus wel zeggen, dat het inmiddels een goede traditie geworden. Toch is er op de achtergrond wel iets belangrijks veranderd: Het zingen van shanty’s is in 2018 officieel Nederlands Immaterieel Cultureel Erfgoed geworden. En daarmee meent de Stichting er een belangrijke toekomstgerichte verantwoordelijkheid te hebben bijgekregen: Dit erfgoed bewaren, levend houden en doorgeven aan volgende generaties. 

Om dat laatste nog meer dan voorgaande jaren gestalte te geven is er besloten in de programmering van het festival meer dan voorheen aandacht te geven aan de jongeren: wat blijft is het optreden van het enige jeugdshantykoor van Nederland: De Rotterdamsche Scheepsmaetjes, op zaterdagmiddag 7 september. Nieuw is dat de zaterdagavond wordt gereserveerd voor optredens van twee shanty-rockgroepen uit Nederland. Welke dat zijn is nog niet besloten. Hiermee gaan we ervan uit, dat dat met name jongeren tussen de 25 en 40 jaar zal aanspreken. Maar ook onze oudere fans kunnen hieraan veel plezier beleven.

Daarnaast wordt het internationale karakter van ons festival meer dan voorheen benadrukt. Als het budget het toelaat willen we graag vier tot vijf buitenlandse koren en groepen uitnodigen. Zij kunnen overdag optreden op de diverse festivallocaties en met name de groepen ’s avonds in een aantal nog te bespreken binnenlocaties, zoals café’s, bars en restaurants in het centrum van Rotterdam.

Zoals inmiddels gebruikelijk nodigen we weer zo’n 25-30 koren en groepen uit Nederland uit. Zij zullen elk drie keer een half uur optreden, afwisselend op andere festivallocaties.

De grote festivaltent komt ook dit jaar weer te staan op Plein 1940, direct naast het Maritiem Museum en achter het beeld ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine. Verder streven we naar een vijftal buitenlocaties rond de Leuvehaven, bij de Beurstrappen en, indien mogelijk op het Binnenwegplein.

Kortom, een nog gevarieerder shantyfestival dan voorgaande jaren met voor elk wat wils. Zet daarom de festivaldata: vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 september 2019 alvast in uw agenda.

Graag tot ziens op het 17e Internationaal Shantyfestival Rotterdam 2019

 

 

Wereldhavendagen Rotterdam
Lees meer +

Wereldhavendagen Rotterdam

Een belevenis voor iedereen, jong en oud, die van schepen, havens en maritieme avonturen houdt. Met spectaculaire demonstraties op het water, bezichtigingen van indrukwekkende schepen en spannende excursies in de haven.

Rotterdam Festivals
Lees meer +

Rotterdam Festivals

Uit in Rotterdam? Rotterdam Festivals is de agenda van alle evenementen en festivals in de stad. Volg ons op Facebook en Twitter, met het laatste nieuws over festivals in Rotterdam. Alle activiteiten in Rotterdam op het gebied van kunst, cultuur en uitgaan zijn te vinden op het Rotterdams Uitburo. Uitgaan in Rotterdam begint hier!

Nacht van de Kaap
Lees meer +

Nacht van de Kaap

Tijdens de Nacht herleeft Katendrecht haar beruchte verleden als rosse buurt en zeemanskwartier. Op het Deliplein en in de omringende cafés was er weer live-muziek en theater met de sfeer van weleer en een hedendaagse attitude van 17:00 uur tot 04:00 uur!

Koninklijke Marine
Lees meer +

Koninklijke Marine

De Koninklijke Marine zet zich met vloot en mariniers wereldwijd in voor veiligheid op en vanuit zee. In Nederland en in het buitenland helpt de marine bij crisisbeheersingsoperaties, humanitaire hulpoperaties en bij rampen. De Koninklijke Marine is het oudste onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht.

TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!