Programma 2017 - zaterdag, 2 september

Op deze pagina worden de koren en groepen weergegeven die optreden tijdens het Internationaal Shantyfestval Rotterdam 2017. Meer informatie over optredens, zoals de aanvang en het betreffende podium, staan vermeld op de programmaborden die naast de diverse podia zijn opgesteld.

Die Regghe Sangers
Bezoek website +

Die Regghe Sangers

Shantykoor “Die Regghe Sangers” is één van de muzikale ambassadeurs van de gemeente Hellendoorn. Wij hebben 33 zangers en 5 muzikanten aan boord. We staan onder leiding van di­rigent Leo Kleinjan. We treden op in binnen- en buiten­land. Zo verzorgen wij jaarlijks optredens in de verschillende zorgcentra binnen de gemeente Hellen­doorn, treden we op tijdens festivals, harmonica dagen, braderieën, wandel- en fietstochten en tijdens andere evenementen.

Seyl en Treyl
Bezoek website +

Seyl en Treyl

Wij zijn een enthousiaste groep uit Oudewater. Net als onze naam is ons repertoire zeer afwisselend, maar altijd met een verbinding naar de zee. Seyl is Oudhollands voor zeil. Treyl staat voor de tuigage, waaronder sterke stalen kabels. Dat is een totaal ander materiaal dan het uit textiel bestaande zeil. Zeer verschillend, maar beide o zo noodzakelijk voor zeilschepen. Evenals onze muziek, die zowel uitbundig kan zijn als serieus. maar wel altijd met het leven op en aan het water verbonden. Dat water kan de zee in verre exotische oorden zijn, maar ook van de nabij gelegen Hollandsche IJssel We zingen over rivieren, meren, zeeën, boten, mannen en vrouwen en de liefde, Zeker dit laatste onderwerp bezingen we, vaak ook met een knipoog. Het repertoire bestaat uit Nederlandse en Engelse liederen.

De Oostvaarders
Bezoek website +

De Oostvaarders

Geen tekst beschikbaar

Leeuwarder Shantykoor
Bezoek website +

Leeuwarder Shantykoor

en optreden van het LEEUWARDER SHANTYKOOR is elke keer weer een feestelijke gebeurtenis. Publiek en koor raken al snel in de ban van de opgewekte, maar soms ook melancholieke klanken. Bij onze optredens kunnen we steevast rekenen op een warm onthaal en een vaak staande ovatie tot besluit. Zo’n publiek voert ons tot grote hoogten. Daar doen wij het voor. Het begon allemaal op zaterdagavond 9 april 2001. De oprichter Jaap Kiers (de enige solo zeezeiler van ons koor) had een advertentie geplaatst met de oproep om een shantykoor in Leeuwarden te beginnen. Een klein schuchter groepje kwam daar op af.

Rumor di Mare
Bezoek website +

Rumor di Mare

eemanskoor Rumor di Mare uit Leiden onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanties en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder professionele leiding van dirigent Harm Huson, en met begeleiding van diverse muzikanten, wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht.

Veerse Scheepstuig
Bezoek website +

Veerse Scheepstuig

Het Veerse Scheepstuig omvat een groep van zo’n 47 mannen die al sinds de datum van oprichting, 31 maart 1999 vierstemmig liederen met als thema De Zee ten gehore brengt. Thuishaven is het Zeeuwse stad Veere, boordevol cultureel erfgoed en met een rijke maritieme historie. De plaats, waarmee het koor reeds sinds zijn bestaan een bijzondere band heeft, die met regelmaat doorklinkt in zijn liederen: Door bewuste muzikale keuzes, bekwaam leiderschap en het nodige zangtalent is het koor er in geslaagd in de categorie van het internationale zeemanslied landelijk een vooraanstaande rol te gaan vervullen.gesukkel waar het in de folkmuziek over moet gaan. Soms droevig, soms grappig, maar vooral met vaart en vrolijkheid.

Shantykoor de Boekeniers
Bezoek website +

Shantykoor de Boekeniers

Eind 1994 werden door middel van een advertentie kerels gezocht voor het formeren van een Shantykoor. Een klein groepje enthousiastelingen stond aan de start in het zeezoogdieren recreatiepark het Dolfinarium in Harderwijk. Het koor koos de naam “de Boekaniers”. Het koor kent een gemiddelde sterkte van ongeveer 30 mannen en zingt Shantyliederen die hun oorsprong vonden op de grote zeilvaart en in de grote havensteden. Dat de stemmen niet altijd even mooi waren was geen probleem, want vroeger aan boord werden de mannen ook niet uitgezocht om hun zangkwaliteiten maar om hun kracht. De zeelui werden vaak in de kroeg geronseld. Vaak werden zij er letterlijk ingeluisd! Wie er sterk uitzag was geschikt om aan boord hard te werken.

Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts
Bezoek website +

Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts

Sinds in Hoogezand-Sappemeer het eerste schip ter water ging heeft deze plaats decennia lang rechtstreeks met de scheepvaart van doen gehad. Zeilmakerijen, touwslagerijen en andere bedrijven, die gericht op de scheepvaart waren, manifesteerden zich tot ver in de jaren zestig. De scheepsbouw was jarenlang de grootste werkgever in deze gemeente. Sinds de modernisering zijn intrede heeft gedaan kwam gelijktijdig de hang naar vroeger sterk naar voren. Ondanks dat de schepen nog steeds zijwaarts te water gaan behoort de nostalgische romantiek tot het verleden.

Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts is op dit moment het levende bewijs van de rijke scheepvaart historie. Met veel eigen geschreven liederen, waar de trots en respect voor het werk van de scheepsbouwers in naar voren wordt gebracht, gaat het koor het land in. Zowel regionaal, nationaal als internationaal is het piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts een van de meest aansprekende zeemanskoren die ons land rijk is. De altijd volle zalen en het laaiend enthousiast publiek moge daarvan getuige zijn.

Shantykoor Barend Fox
Bezoek website +

Shantykoor Barend Fox

Shantykoor Barend Fox is het shantykoor van de Brandweer Rotterdam-Rijnmond. Ons koor bestaat uit ongeveer 50 enthousiaste zangers. We zingen in hoofdzaak shanties (werkliederen uit de tijd van de zeilvaart) maar brengen ook graag gezellige Nederlandse (Rotterdamse) en buitenlandse liedjes ten gehore die op alle facetten van het zeemansleven betrekking hebben.

Heeft u na het bezoek aan deze site, zin om uw zangtalenten tot ontwikkeling te brengen en niet langer voor het publiek te verbergen, dan bent u bij ons van harte welkom. Wij oefenen elke donderdagavond, tussen kwart voor acht en half elf, op de brandweerkazerne aan de Frobenstraat. Maak een afspraakje met de secretaris en kom een keertje bij ons kijken. U bent daar graag van harte welkom. Of kom eens kijken bij onze optredens. Wij wensen u veel kijk- en luisterplezier op deze site.

Shantykoor Rotterdam
Lees meer +

Shantykoor Rotterdam

Alweer 21 jaar geleden werd het Shantykoor Rotterdam opgericht. Sindsdien is het koor bij menige gelegenheid aanwezig geweest om een uitvoering te verzorgen. Dat is het Shantykoor Rotterdam wel toevertrouwt. Samen met vier accordeonisten, twee gitaristen en twee banjospelers plus een cajonspeler en een zeer enthousiaste dirigent is het koor een welgeziene gast bij diverse gelegenheden.

Het Shantykoor Rotterdam wordt, buiten de optredens in en om Rotterdam, ook regelmatig gevraagd om buiten de provinciegrens een optreden te verzorgen.

Het is een koor dat momenteel uit ruim 65 leden bestaat en wekelijks, onder leiding van onze enthousiaste dirigent Jan J. van der Sluijs, oefent op een repertoire dat qua shanty repertoire erg breed is en eigenlijk heel veel omvat, zeg maar:
Van de ruwe shanty tot aan de melodieuze Ierse ballades

Babord-Tribord

Babord-Tribord

Roaring Fifties
Lees meer +

Roaring Fifties

Een tiental muziekvrienden vormden in het najaar van 2006 de groep Roaring Fifties, sea songs & shanties. De groep bestaat nog steeds uit enthousiaste zangers en zangeressen van het maritieme lied. De leden zijn afkomstig uit Anna Paulowna, Julianadorp, Den Helder, Schagen en zelfs uit Wijde Wormer. Wekelijks repeteren ze hun repertoire. In de KEES schuur in Anna Paulowna. Oorspronkelijk waren het vooral traditionele songs uit de tijd dat de zeeën bevaren werden met grote zeilschepen, waar het werk begeleid werd door gezang onder aanvoering van de shantyman. Door de jaren heen kwamen daar meer sea songs bij. Liederen die verhalen over het rauwe leven aan boord, over verre landen en oorden, maar ook over heimwee en verlangen. En natuurlijk over de vrouwen, de liefde en drank!

Op Volle Kracht
Bezoek website +

Op Volle Kracht

Op Volle Kracht heeft zijn thuisbasis op het eiland Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) en bestaat uit een kleine 60 zangers en muzikanten. Via deze website stellen wij ons graag aan u voor. foto3 Hoewel wij nog een relatief jong koor zijn, hebben we al een hele geschiedenis achter ons. U leest hier alles over op deze website. Ook stellen we al onze leden aan u voor. Natuurlijk vertellen we ook graag over onze muziek, de shanty's, die wij zingen. U vindt hier niet alleen ons repertoire, u kunt ook naar een aantal fragmenten van onze CD's luisteren. Uiteraard houden wij u ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent ons koor. U kunt foto's vinden van optredens die wij recentelijk hebben gehad en u kunt tevens zien wanneer onze volgende optredens zijn. Daarnaast vertellen wij al ons nieuws in ons logboek.

Shantycrew Buitenboord
Bezoek website +

Shantycrew Buitenboord

Shantycrew Buitenboord Shantycrew Buitenboord is opgericht in september 2002 in Zwolle. De crew bestaat momenteel uit 6 zangers. Er worden originele shanty’s, drank- en seasongs a-capella gezongen. De optredens zijn vooral op festivals, in kroegen, op schepen en in jachthavens. Bijna alle songs worden in het Engels gezongen, maar een enkele keer ook Frans en Nederlands. We staan onder leiding van di­rigent Leo Kleinjan. We treden op in binnen- en buiten­land. Zo verzorgen wij jaarlijks optredens in de verschillende zorgcentra binnen de gemeente Hellen­doorn, treden we op tijdens festivals, harmonica dagen, braderieën, wandel- en fietstochten en tijdens andere evenementen.

Za  Horyzontem
Bezoek website +

Za Horyzontem

We are a maritime-folk group from Poland. We have large stage experience – from many years we play concerts on big and small stages in Europe and USA. We play our own, original music. At our concerts we show what is unique in maritime music – the world of the sea seen through the eyes of women, with a slight Irish flavor. Irish flavor. famous Cutty Sark at Greenwich, the Thames Sailing Barge ‘Edith May’ and regular performers at many of the UK’s Maritime Music Festivals. ‘Swinging the Lead’ have been together for a number of years and produced a couple of well received CD’s. They perform traditional shanties and a vast selection of songs of the sea, some of which are self-written. The lads consisting of Dave, Stephen, Pete, Joe, and Colin all have a passion for Maritime Music, Historic Ships and sailing. Some of the band members have Tall Ship sailing experience and some are regulars on the Woolwich Ferry!

Wunstorfer Shantychor
Bezoek website +

Wunstorfer Shantychor

Sieben Wunstorfer (Seebären, Segler und Meerverbundene) gründeten diesen Chor. Die Idee hierzu hatte Herbert Karger, der nach langer Vorarbeit Gleichgesinnte fand. Der Grundgedanke war, das Liedgut der alten Segelschiffzeit mit überlieferten Shantys zu erhalten. Als Chorleiter wurde Andreas Mittelstedt gefunden.Im Laufe der Jahre wuchs der Chor auf über 50 Mitglieder an, davon ca. 40 Sänger und Musiker. Nachfolger von Herbert Karger als Vorsitzender wurden Wilhelm Behring und Detlef Freise. Seit 2008 ist Wilfried Steinlüke Vorsitzender des Chores.

Bananaboat (Polen)
Bezoek website +

Bananaboat (Polen)

Rotterdamse Scheepsmaatjes

Rotterdamse Scheepsmaatjes

 

 

TOP