Het Shantycafe Rotterdam

Het Shantycafé Rotterdam

 

Iedere derde zondag van de maand is er een Shantycafé, behalve in de maanden september (i.v.m. het Shantyfestival) en in december (kerstmis). Het is de afgelopen jaren een fenomeen geworden bij het shanty- minnend publiek uit Rotterdam en ondertussen uit verre omstreken. Het is het oudste shantycafé van Nederland en dit concept is inmiddels zeer succesvol overgenomen door initiatiefnemers in vele plaatsen in Nederland, waaronder Vlaardingen, Maasluis, Amersfoort en Apeldoorn. Het Shantycafé Rotterdam is geopend van 15 uur tot 18 uur.

In mei 2017 is het voor de 75e keer gehouden. En gezien de niet aflatende belangstelling en enthousiasme komen daar nog vele keren bij.

 

Het Shantycafé wordt gehouden aan boord van het lichtschip de Vessel 11, gelegen aan de Wijnhaven tegenover nr. 101 te Rotterdam, net om de hoek van de Leuvehaven. In dit schip is ook het Britse restaurant V11 gevestigd (geopend op zondag vanaf 11 uur; ideaal voor een heerlijke brunch). Het schip biedt vele mogelijkheden: boven in de kajuit of bij mooi weer aan dek lekker rustig wat drinken of eten en beneden in het ruim is de oergezellige café-ruimte met een bar en een podium met een geluidsinstallatie.

Daar gebeurt het;  het geeft de gasten het  gevoel van een Ierse Pub op zondagmiddag. Maar dan met shanty’s, zeemansliedjes, Ierse ballads en sea songs van over de hele wereld, spontaan in een jam-sessie setting ten gehore gebracht door verschillende muzikanten (accordeons, gitaren, banjo’s, Ierse fluiten etc.) en zangers. Zij zijn over het algemeen lid van diverse koren en groepen uit de wijde omgeving van Rotterdam. Maar het publiek wordt van harte uitgenodigd mee te zingen of te spelen, verzoeknummers in te brengen en de gezelligheid en saamhorigheid op die manier te vergroten. Songteksten van de meeste liedjes zijn voor alle gasten beschikbaar.

 

Wil je een gedicht voordragen over de oude zeilvaart of een spannend verhaal vertellen over jouw eigen ervaring uit de visserij, de grote- of de binnenvaart of je werk in de haven, ook dat kan. Wil je een keer solo zingen, misschien zelfs voor de eerste keer, doe het dan. Hier kun je het proberen.

 

De toegang tot het Shantycafé is gratis. We nodigen je graag uit om dit voor Rotterdam unieke café te komen bezoeken. Neem dan zoveel mogelijk familie en vrienden mee. En heb je vragen over shanty’s en de maritieme muziek in het algemeen, dan zijn er altijd mensen in het café aanwezig om die te beantwoorden.

 

Graag tot ziens in het ruim van het Lichtschip V(essel) 11 op iedere derde zondag van de maand!!!!

 

 

 

 

TOP