Programma 2017 - zaterdag, 2 september

Op deze pagina worden de koren en groepen weergegeven die optreden tijdens het Internationaal Shantyfestval Rotterdam 2017. Meer informatie over optredens, zoals de aanvang en het betreffende podium, staan vermeld op de programmaborden die naast de diverse podia zijn opgesteld.

The Roaring Fifties
Bezoek website +

The Roaring Fifties

Een tiental muziekvrienden vormden in het najaar van 2006 de groep Roaring Fifties, sea songs & shanties. De groep bestaat nog steeds uit enthousiaste zangers en zangeressen van het maritieme lied. De leden zijn afkomstig uit Anna Paulowna, Julianadorp, Den Helder, Schagen en zelfs uit Wijde Wormer. Wekelijks repeteren ze hun repertoire. In de KEES schuur in Anna Paulowna. Oorspronkelijk waren het vooral traditionele songs uit de tijd dat de zeeën bevaren werden met grote zeilschepen, waar het werk begeleid werd door gezang onder aanvoering van de shantyman. Door de jaren heen kwamen daar meer sea songs bij. Liederen die verhalen over het rauwe leven aan boord, over verre landen en oorden, maar ook over heimwee en verlangen. En natuurlijk over de vrouwen, de liefde en drank!

Rumor di Mare
Bezoek website +

Rumor di Mare

Zeemanskoor Rumor di Mare uit Leiden onderscheidt zich door een uitgebreid en eigenzinnig repertoire en is winnaar van diverse festivals. Tijdens optredens in binnen- en buitenland vertolkt het koor als geen ander de sfeer van de traditionele shanties en zeemansliederen, maar ook roeiliederen vanuit de hele wereld. Onder professionele leiding van dirigent Harm Huson, en met begeleiding van diverse muzikanten, wordt met een aanstekelijk enthousiasme een internationaal repertoire van bekende en vooral ook minder bekende liederen ten gehore gebracht, niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans, Engels, (plat)Duits, Russisch, Pools, Indonesisch en Afrikaanse talen.

Shantykoor De Oostvaarders
Bezoek website +

Shantykoor De Oostvaarders

Shantykoor de Oostvaarders uit Almelo. Voor verdere informatie kijk op hun site

Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts
Read More +

Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts

Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts een koor dat knokt om boven aan de ladder te blijven als het gaat om het zeemanslied. Landelijk en inmiddels ver daar buiten is het Hoogezand Sappemeerster Piratenkoor een graag geziene gast. Historie Sinds in Hoogezand-Sappemeer het eerste schip ter water ging heeft deze plaats decennia lang rechtstreeks met de scheepvaart van doen gehad. Zeilmakerijen, touwslagerijen en andere bedrijven, die gericht op de scheepvaart waren, manifesteerden zich tot ver in de jaren zestig. De scheepsbouw was jarenlang de grootste werkgever in deze gemeente. Sinds de modernisering zijn intrede heeft gedaan kwam gelijktijdig de hang naar vroeger sterk naar voren. Ondanks dat de schepen nog steeds zijwaarts te water gaan behoort de nostalgische romantiek tot het verleden.

Seyl en Treyl
Bezoek website +

Seyl en Treyl

Wij zijn een enthousiaste groep uit Oudewater. Net als onze naam is ons repertoire zeer afwisselend, maar altijd met een verbinding naar de zee. Seyl is Oudhollands voor zeil. Treyl staat voor de tuigage, waaronder sterke stalen kabels. Dat is een totaal ander materiaal dan het uit textiel bestaande zeil. Zeer verschillend, maar beide o zo noodzakelijk voor zeilschepen. Evenals onze muziek, die zowel uitbundig kan zijn als serieus. maar wel altijd met het leven op en aan het water verbonden. Dat water kan de zee in verre exotische oorden zijn, maar ook van de nabij gelegen Hollandsche IJssel We zingen over rivieren, meren, zeeën, boten, mannen en vrouwen en de liefde, Zeker dit laatste onderwerp bezingen we, vaak ook met een knipoog. Het repertoire bestaat uit Nederlandse en Engelse liederen.

Shantykoor Die Regghe Sangers
Bezoek website +

Shantykoor Die Regghe Sangers

Shantykoor “Die Regghe Sangers” is één van de muzikale ambassadeurs van de gemeente Hellendoorn. Wij hebben 33 zangers en 5 muzikanten aan boord. We staan onder leiding van di­rigent Leo Kleinjan. We treden op in binnen- en buiten­land. Zo verzorgen wij jaarlijks optredens in de verschillende zorgcentra binnen de gemeente Hellen­doorn, treden we op tijdens festivals, harmonica dagen, braderieën, wandel- en fietstochten en tijdens andere evenementen. “Zo’n koor moeten wij ook oprichten.” Dit zeiden vier vrienden eind jaren ’90 gekscherend tegen elkaar toen een Shantykoor het maandelijkse koffieconcert van de KSW Vriendenkring opluisterde. Het bleef echter bij het voornemen. Een jaar later trad er wederom een Shantygezelschap op in De Smidse. Daarna trok het kwartet wel de stoute schoenen aan: Vanaf volgende maand gaan we zelf ook repeteren”. Sindsdien gaat het crescendo met “Die Regghe Sangers”. Dirigent Leo Kleinjan wilde het koor drie maanden voorthelpen, maar vond het zo gezellig dat hij bleef hangen. Als meespelend trainer. Begin januari 1999 is Shantykoor Die Regghe Sangers officieel opgericht. En binnen veertien dagen telde het koor al ongeveer dertig leden. Het koor telt 40 leden

Shantycrew Buitenboord
Bezoek website +

Shantycrew Buitenboord

Shantycrew Buitenboord Shantycrew Buitenboord is opgericht in september 2002 in Zwolle. De crew bestaat momenteel uit 6 zangers. Er worden originele shanty’s, drank- en seasongs a-capella gezongen. De optredens zijn vooral op festivals, in kroegen, op schepen en in jachthavens. Bijna alle songs worden in het Engels gezongen, maar een enkele keer ook Frans en Nederlands.

Shantykoor Het Veerse Scheepstuig
Read More +

Shantykoor Het Veerse Scheepstuig

Shantykoor Het Veerse Scheepstuig omvat een groep van zo’n 40 mannen die al sinds de datum van oprichting, 31 maart 1999 vierstemmig liederen met als thema De Zee ten gehore brengt. Thuishaven is het Zeeuwse Veere, stad boordevol cultureel erfgoed en met een rijke maritieme historie. De plaats, waarmee het koor reeds sinds zijn bestaan een bijzondere band heeft, die met regelmaat doorklinkt in zijn liederen: “Veere mijn stad…..”, en “Veere de stad die ons lief is”. Door bewuste muzikale keuzes, bekwaam leiderschap en het nodige zangtalent is het koor er in geslaagd in de categorie van het internationale zeemanslied landelijk een vooraanstaande rol te gaan vervullen. De grootste successen als beste shantykoor werden behaald met het winnen van de zilveren en gouden Zuidwester awards in 2011 en 2012. Ook buiten de landsgrenzen is het koor actief. Gaarne denken we daarbij terug aan eerdere nostalgische zeereizen, zoals die op de Oostzee, het IJsselmeer en de Wadden.

Shantykoor De Boekaniers
Bezoek website +

Shantykoor De Boekaniers

Eind 1994 werden door middel van een advertentie kerels gezocht voor het formeren van een Shantykoor. Een klein groepje enthousiastelingen stond aan de start in het zeezoogdieren recreatiepark het Dolfinarium in Harderwijk. Het koor koos de naam “de Boekaniers”. Het koor kent een gemiddelde sterkte van ongeveer 30 mannen en zingt Shantyliederen die hun oorsprong vonden op de grote zeilvaart en in de grote havensteden. Dat de stemmen niet altijd even mooi waren was geen probleem, want vroeger aan boord werden de mannen ook niet uitgezocht om hun zangkwaliteiten maar om hun kracht. De zeelui werden vaak in de kroeg geronseld. Vaak werden zij er letterlijk ingeluisd! Wie er sterk uitzag was geschikt om aan boord hard te werken.

Leeuwarder Shantykoor
Bezoek website +

Leeuwarder Shantykoor

Een optreden van het LEEUWARDER SHANTYKOOR is elke keer weer een feestelijke gebeurtenis. Publiek en koor raken al snel in de ban van de opgewekte, maar soms ook melancholieke klanken. Bij onze optredens kunnen we steevast rekenen op een warm onthaal en een vaak staande ovatie tot besluit. Zo’n publiek voert ons tot grote hoogten. Daar doen wij het voor. Het begon allemaal op zaterdagavond 9 april 2001. De oprichter Jaap Kiers (de enige solo zeezeiler van ons koor) had een advertentie geplaatst met de oproep om een shantykoor in Leeuwarden te beginnen. Een klein schuchter groepje kwam daar op af.

Shantykoor Op Volle Kracht
Bezoek website +

Shantykoor Op Volle Kracht

Welkom op de website van Shantykoor Op Volle kracht. Op Volle Kracht heeft zijn thuisbasis op het eiland Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) en bestaat uit een kleine 60 zangers en muzikanten. Via deze website stellen wij ons graag aan u voor. Hoewel wij nog een relatief jong koor zijn, hebben we al een hele geschiedenis achter ons. U leest hier alles over op deze website. Ook stellen we al onze leden aan u voor. Natuurlijk vertellen we ook graag over onze muziek, de shanty's, die wij zingen. U vindt hier niet alleen ons repertoire, u kunt ook naar een aantal fragmenten van onze CD's luisteren. Uiteraard houden wij u ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent ons koor.

Shantykoor Rotterdam
Read More +

Shantykoor Rotterdam

Alweer 19 jaar geleden werd het Shantykoor Rotterdam opgericht. Sindsdien is het koor bij menige gelegenheid aanwezig geweest om een uitvoering te verzorgen. Dat is het Shantykoor Rotterdam wel toevertrouwt. Samen met vier accordeonisten, twee gitaristen en twee banjospelers plus een Bodhran speler en een zeer enthousiaste dirigent is het koor een welgeziene gast bij diverse gelegenheden. Het Shantykoor Rotterdam wordt, buiten de optredens in en om Rotterdam, ook regelmatig gevraagd om buiten de provinciegrens een optreden te verzorgen. Het is een koor dat momenteel uit ruim 65 leden bestaat en wekelijks, onder leiding van onze enthousiaste dirigent Jan J. van der Sluijs, oefent op een repertoire dat qua shanty repertoire erg breed is en eigenlijk heel veel omvat, zeg maar:

Shantykoor Barendfox
Read More +

Shantykoor Barendfox

Shantykoor Barend Fox is het shantykoor van de Brandweer Rotterdam-Rijnmond. Ons koor bestaat uit ongeveer 40 enthousiaste zangers. We zingen in hoofdzaak shanties (werkliederen uit de tijd van de zeilvaart) maar brengen ook graag gezellige Nederlandse (Rotterdamse) en buitenlandse liedjes ten gehore die op alle facetten van het zeemansleven betrekking hebben.

 

 

 

 

TOP