Historische schepen tijdens het Shantyfestival Rotterdam 2017

historische boten

Tijdens het 15e internationale shantyfestival op 1, 2 en 3 september in Rotterdam ligt (onder voorbehoud) een vloot van klassieke zeilschepen afgemeerd in de kom van de Leuvehaven. Dit deel van de haven is eigendom van het Maritiem Museum, die hieraan ook haar welwillende medewerking heeft verleend.

 

De plek waar deze schepen liggen is volstrekt uniek. En direct naast de grote festivaltent,de hoofdlocatie van het Shantyfestival. Karaktervoller kan haast niet. Deze vloot bestaat uit historische ronde- en platbodemschepen, overdag volledig gepavoiseerd (met maritieme vlaggetjes versierd) en ’s avonds verlicht met honderden lampjes rond de kajuit en in de mast. Een feeërieke en bijzonder romantische aanblik.

 

Het is een wonder, dat er nog zoveel diverse typen van dit soort schepen bewaard zijn gebleven. Het betreft de Schokker, Grundel, Lemsteraak, Vollenhovense Bol, Hoogaars, Workumer Bol en Zeeschouw. Vraag de schippers gerust wat het verschil tussen de diverse typen is. Ze zijn er uiterst trots op en leggen het graag uit.
Indien het doorgang mag vinden zijn we de Vereniging van Plat- en Rondbodem Schepen Zuid- Nederland en België opnieuw bijzondere dank verschuldigd, omdat ze op deze wijze bijdragen aan de unieke uitstraling van dit feest.

 

 

         
         

 

TOP